Wyniki badań fizyko-chemicznych oraz mikrobiologicznych wody w sieci wodociągowej w lutym 2021 roku:
Rodzaj oznaczenia
Metoda |
Jednostka | Wartości dopuszczalne a) | Punkt poboru próbki wody | |
ul. Batorego 12 | ul. Sidorska 101A | |||
Temperatura
PN-77/C-04584 |
ºC | n.d. | 9,6 | 6,8 |
Barwa
PN-EN ISO 7887:2012 metoda D |
mgPt/l | akceptowalna (do 15) | akceptowalna
(5) |
akceptowalna
(5) |
Mętność
PN-EN ISO 7027-1:2016-09 |
NTU | akceptowalna (do 1,0) | 0,12 | 0,11 |
pH
PN-EN ISO 10523:2012 |
6,5 ÷ 9,5 | 7,5 | 7,5 | |
Przewodność w temperaturze 25ºC
PN-EN 27888:1999 |
µS/cm | 2500 | 491 | 469 |
Mangan
PN-92/C-04590/03 |
µg/l | 50 | 18 | 17 |
Żelazo ogólne
PN-ISO 6332:2001 + Ap1:2016-06 |
µg/l | 200 | poniżej 40 | poniżej 40 |
Jon amonu (NH4+)
PN-ISO 7150-1:2002 |
mg/l | 0,50 | poniżej 0,13 | poniżej 0,13 |
Azotyny (NO2–)
PN-EN 26777:1999 |
mg/l | 0,50 | poniżej 0,016 | poniżej 0,016 |
Azotany (NO3–)
PB-PC-06 wyd. 2 z dnia 25.07.2018 na podstawie PN-82/C-04576/08 |
mg/l | 50 | 0,90 | 1,54 |
Bakterie grupy coli
PN-EN ISO 9308-1:2014-12+A1:2017-04 |
jtk/100ml | 0 | 0 | 0 |
Escherichia coli
PN-EN ISO 9308-1:2014-12+A1:2017-04 |
jtk/100ml | 0 | 0 | 0 |
Enterokoki kałowe
PN-EN ISO 7899-2:2004 |
jtk/100ml | 0 | 0 | 0 |
Ogólna liczba mikroorganizmów w temperaturze 36°C po 48h
PN-EN ISO 6222:2004 |
jtk/1ml | n.d. | n.w. | n.w. |
Ogólna liczba mikroorganizmów w temperaturze 22°C po 72h
PN-EN ISO 6222:2004 |
jtk/1ml | b.n.z.b) | 6 | 3 |
n.d. – nie dotyczy
n.w. – nie wykryto
b.n.z. – bez nieprawidłowych zmian
a) Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 07.12.2017 r w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017 r poz. 2294).
b) Zaleca się, aby ogólna liczba mikroorganizmów nie przekraczała:
– 100 jtk /1 ml w wodzie wprowadzanej do sieci wodociągowej,
– 200 jtk /1 ml w kranie konsumenta.